Tündérmajor kiadó! - Tündérmajor

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Tündérmajor kiadó!

Kiadó az istálló, a sajtüzem, az értékesítő hely!

Közel 30 éve foglalkozunk kecsketartással és sajtkészítéssel, 20 éve Gyűrűfűn tesszük ezt. Itt építettünk korszerű istállót, uniós sajtüzemet, és hál Istennek, a gazdaságunk jól működik, a termékeinket maradéktalanul el tudjuk adni. De a 30 év mégiscsak 30 év, és elérkezettnek látjuk az időt, hogy kicsit nyugodtabb élettempóra kapcsoljunk, és új terveket valósítsunk meg. Így vetődött fel egyik ötletként, hogy kiadnánk bérbe a gazdaságot egy fiatal pár számára. Ezt a lehetőséget a Facebook-on tettük közzé, és sokan megosztják (ezúton is köszönjük), valamint néhány érdeklődő üzenet is befutott. A kérdésekből ímhol egy kis válogatás:


Az egész Tündérmajor mindenestül kiadó?

Nem, csak az istálló, a sajtüzem, a budapesti értékesítő hely kiadó. Mindezek teljes felszereléssel, tehát fejőgéppel, pasztőrrel, hűtőkamrával, füstölővel. Mindazzal, ami a termeléshez szükséges, a know-how-t is beleértve.
Ugyanakkor nem kiadó a lakóház, a garázs, az udvar, a kert.
Ha a lakóház nem kiadó, hol lehet majd lakni a bérlőnek?
Gyűrűfűn lehet házat, lakrészt bérelni, venni. Sok eladó telek is van, hosszú távon lehet építkezni az 1 hektáros telkek egyikén. A farmunk közvetlen szomszédságában is vannak eladó telkek.

Mit jelent az, hogy „fiatal pár részére” kiadó a farm?

Ki számít fiatalnak? Olyan bérlőt szeretnénk, aki hosszú távra tervezi a bérleményen a gazdálkodást. Ezért úgy gondoljuk, szerencsés, ha a nyugdíjig még legalább 20 év hátra van mindkettőjüknek.
Ki számít párnak? Bárki, akik hosszú távon is jól együtt tudnak működni, komolyan, fegyelmezetten közösen dolgozni, egymást szükség esetén helyettesíteni, a bevételen, kiadáson vita nélkül osztozni. Ez a munka nem egy fős!
Család gyerekkel nem jön számításba bérlőnek? De igen, hogyne. De a farm vitele legalább kétemberes munka, kis csecsemővel nehezen elképzelhető. A mi fiunk 1 éves volt, amikor belevágtunk, igaz, akkor még jóval kisebb volt a termelés volumene. A munkabeosztást és munkamegosztást a bérlőnek kell kialakítania
a kecskék igényeinek  maximális figyelembe vétele mellett.

Mennyi a bérleti díj?

Ez a kérdés, bár meglehetősen jogosnak tűnik, mégsem válaszolunk rá, csak konkrét jelentkezőknek, komoly tárgyalás folyamán. Nem azért, mert titok, hanem mert több mindentől függ az összeg, valamint a bevételek, egyéb költségek ismerete nélkül ez a szám semmit nem mondana.

Milyen végzettség szükséges?

Végzettség nem szükséges, sőt, szakmai tapasztalat sem! Ami a legfontosabb: legyen elkötelezett a vidéki (nagyon vidéki) élet iránt, legyen képes a komoly, fegyelmezett munkavégzésre. Mivel egy gazdaságban a jószág a főnök, annak hiába mondja bárki, hogy most betegállományt, szabadságot kérek. Lehet beteg valaki, és szabira is mehet, de minden esetben gondoskodnia kell neki magának a megbízható helyettesről. Épp ezért nem alkalmazottakat keresünk. Szeretnénk az állandó figyelem felelősségét átadni az önálló gazdálkodás öröme (és jövedelme!) mellett.
Elképzeléseink szerint a leendő bérlő kezdetben alkalmazottként dolgozna nálunk. Hogy mennyi ideig, az függ a szakirányú végzettségétől, szakmai tapasztalatától, tanulási sebességétől. Egy évnél többet azonban nem szeretnénk ebben az állapotban tölteni. Ezalatt kiderül, hogy a bérlő-jelölt tényleg ezt szeretné-e csinálni, és kiderül számunkra is, megbízunk-e az illető párosban annyira, hogy rájuk bízzuk a gazdaságot, amely jelenleg igen jól működik, de hanyagsággal gyorsan tönkre is tehető.
Tehát a jelentkezők esetében a szakmai tapasztalatnál fontosabb a megbízhatóság, mert mindent meg fogunk tanítani egy év alatt, amit pedig nem, az később kiderül: itt vagyunk, itt lakunk, mindenre figyelünk és mindenre válaszolunk, amíg csak szükséges.
Mezőgazdasági végzettség annyiban szerencsés, hogy felvehető 12 millió Ft "Fiatal gazda" támogatás, ami az kezdeti lépéseket nagyon megkönnyíti. De az ehhez szükséges végzettség az "alkalmazotti" időszak alatt is megszerzhető.  

Mennyire sürgős a bérbeadás?

Egyáltalán nem sürgős! Sokkal fontosabb, hogy megtaláljuk azt a párt, akire jó szívvel rá merjük bízni a gazdaságunkat.

Hogyan lehet bérlőnek jelentkezni?

Kérnénk szépen egy e-mailt a
szutra@annan.hu e-mail címre, amely tartalmazza a neveket, életkort, végzettséget, jelenlegi foglakozást. Valamint 10-20 soros motivációs levelet arról, miért szeretné a gazdaságot kibérelni.
A levélre mindenképpen válaszolunk, és ha ígéretesnek tartjuk a jelentkezést, akkor azt fogjuk kérni, hogy következő lépésben jöjjenek el hozzánk, ismerkedjünk meg, nézzék meg a farmot, beszélgessünk. Autó elengedhetetlen, ide nincs tömegközlekedés.
Ha konkrét kérdés felmerül, azt nyugodtan tegyék fel, bármit, ami még homályban maradt. Itt is, és személyesen is válaszolunk rá. De az ilyesmi kérdésekkel nem nagyon tudok mit kezdeni: „kérnék további tájékoztatót”.Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz