Ökofalu - Tündérmajor

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Ökofalu

Gyűrűfű, a hetvenes években kihalt falu a Zselicben 1991 óta egy ökofalu építésének helyszíne. A lankás dombvidék erdőségének közepén változatos, csodaszép táj a természetvédelmi oltalom alatt álló 1000 hektáros terület. Fekvéséből adódóan védett, távol minden szennyező és zajforrástól.


Miért ökofalu?
Itt az építkezés természetes anyagokból történik. Jellemző a vályogfal, a fa födém és a cseréptető, a házak többségében komposzt toalett található. Betont csak a feltétlen szükséges mértékben használunk, kerüljük a műanyagokat is. A házak nem utcán, sorban állnak, hanem hagyományosabb, szeres elrendezésűek az egy hektáros telkeken. A szennyvíztisztítás egyedileg, gyökértéri szennyvíztisztítóval történik (nádas). A vizet talajvizes kutakból nyerjük. A legtöbb házon napkollektor van és nagy üvegfelületek (télikert) is biztosítják a napenergia passzív felhasználását.
Az ökológiai elvek az életmód során is érvényesülnek, fokozottan védjük a környezetünket, a természetet. Az ökofalu teljes területén csak biogazdálkodás folytatható. A vezetékek a föld alatt futnak és  közvilágítással sem zavarjuk a természet harmóniáját. Mi itt úgy mondjuk: két hétig van közvilágítás, 2 hétig nincs (azt hiszem, ma már kevesen tudják a hétköznapokban a holdfény ritmusát megfigyelni...).
Turisztikai céllal azoknak ajánljuk, akik a csendet, a nyugalmat keresik.
Van egy tanösvény, melynek útvonalán érdemes végigsétálni!

Gyűrűfű területe már az őskortól lakott volt. 1970-ben elnéptelenett: a szocializmusban "funkció nélküli településsé" nyilvánították. Csak földút vezetett ide, a boltot, az iskolát megszüntették, a termőföldet a távoli szentlászlói tsz-hez csatolták. Ezért lakói néhány év alatt elhagyták. Amikor az első telepesek az ökofalu építése céljából megérkeztek ide, a régi falunak alig találták nyomát: a házakat lebontották addigra és mindent benőttek a fák.


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz