Kecsketej az allergia ellen - Tündérmajor

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Kecsketej az allergia ellen

Kecsketej az allergia ellen

Az ökopiacon gyakran felteszik nekünk a kérdést, - különösen a parlagfű szezon kezdetén, hogy igaz-e az, hogy a kecsketej enyhíti a parlagfű-allergás panaszokat.
A válaszunk: igen! Igen!
Két okunk is van arra, hogy ezt így kijelentsük. Az egyik tapasztalati: kapjuk a kedvező visszajelzéseket a vevőinktől, akik már kipróbálták. Minden hosszas magyarázat helyett elmesélek egy „vakpróbát”. Az egyik vevőnk elmondta, hogy a férje nagyon parlagfű-allergiás, de a kecsketejet nem hajlandó meginni. Adjak címke nélküli tejet, a többit megoldja. Két hét múlva örömmel újságolta, hogy a férjének nagyon ízlik az „ökopiacon vásárolt” tej, és az allergiája látványosan enyhültJ! Azt nem tudom, valaha is megtudta-e a férj, hogy az asszony stikában kecsketejet itatott vele, oszt akkor meg mit szólt… a kecsketejünk szempontjából ez a rész már közömbös…

A másik ok merőben tudományos.
2008-ban végeztek nálunk egy precíz, tudományos vizsgálatot. A kecskéink egy részét parlagfűvel etették. A nyáj többi része nem, vagy alig találkozott parlagfűvel a legelőnkön. Így szólt a vizsgálat: “Parlagfű specifikus ellenanyagok aktivitásának kimutatása immunszerológiai kvantitatív mérőmódszer segítségével pasztőrözés előtti és utáni tejmintákon.”
No, ennél a bikkfanyelvnél kicsit érthetőbben leírom, mire
jutottak.

Egyrészt az ellenanyagok megjelentek a kecsketejben. Másrészt jóval kisebb mértékben, de azoknál a kecskéknél is megjelentek, amit nem etettek parlagfűvel: bizonyára találkoztak vele a legelőn, vagy nem volt elég alapos az elkülönítés. Az ellenanyag megjelenéséhez nem kellett a kecskének megennie a parlagfüvet, elég volt a pollent beszippantania. A pasztőrözés hatására az ellenagyag mennyisége 19-61 %-kal csökkent.
A tervek szerint a vizsgálat a pécsi klinikán folytatódott volna úgy, hogy roppant tudományosan embereken is kipróbálják, hogy csökkenti-e az allergiát az ellenanyagot tartalmazó kecsketej.
És itt hallatott magáról a vizsgálatot végző szervezet utoljára. Vajon mi történt? Közbejött egy kormányváltás? Vagy az orvostudományra nézve roppant kínos lenne, ha a drága gyógyszerek helyett kecsketejjel gyógyulnának a betegek?
Annyit még hozzátennék, hogy nagyon régóta úgy tartják, hogy a kecsketejnek komoly immunerősítő hatása van. Aki túllát az orra előtt tornyosuló gyógyszerkupacon, az általában azt tapasztalja, hogy ha erős az immunrendszere, akkor nem betegszik meg. Hiába ugrálnak rá az ellenséges bacik, egészséges marad.
A másik, hogy nincs mindig pollenes kecsketej! Csak akkor jelenhet meg a tejben, amikor már virágzik a parlagfű. 2008 óta a mi legelőnk is jóval fertőzöttebb lett parlagfűvel. Amikor 1998-ban ideköltöztünk, nyomát se láttuk. Most már végig nő az út mellett és minden vakondtúrásban megjelenik. Ebből következik, hogy a virágzást követően bárki csak „parlagfüves kecsketejet” tud tőlünk vásárolni.

 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz