GYIK - Tündérmajor

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

GYIK

1.Tejallegiások fogyaszthatják a kecsketejet?
Aki a tejre allergiás, az lehet a tejcukorra, vagy a tejfehérjére allergiás.
A tejcukor-érzékenyek (laktóz-érzékenyek) tapasztalataink szerint minden probléma nélkül fogyaszthatják, ettől nem lesznek panaszaik.
A tejfehérjére érzékenyeknél ez nagyon változó, egyénileg kell kipróbálni.
Honnan lehet tudni, hogy a cukorra, vagy a fehérjére allergiás?
Atejcukor-érzékenyeknek általában emésztési problémákat okoz, a fehérje allergiásoknál a kiütés, ekcéma, légúti problémák lehetnek a tünetek.

2. Mennyi a zsírtartalma?
A kecsketej zsírtartalma a tehéntejével közel azonos, kb. 3,8 %. Mi fölözetlen tejet árusítunk és a sajtjaink is teljes tejből készülnek. A kecsketejben a zsírgolyócskák jóval kisebbek, mint a tehéntejben, ezért nehezebben "adja fel a színét" és könnyebben emészthető.

3. Nyers, vagy pasztőrözött kecsketejet fogyasszak?
A tejet azóta javasolják forralni, amióta tudják, hogy a tbc a tejjel is elkapható. Ám már sok évtizede szigorúan ellenőrzik a tejelő állatokat, így majdnem nulla az esélye, hogy tbc-vel fertőzött tejet kapjon valaki. Más betegség is terjedhet nyers tejjel. Ez olyan ritkán fordul elő, hogy akkor a médiában hetekig vezető hírként szerepel.
Ugyanakkor a nyerstejből 3-szor több kalcium képes a szervezetben felszívódni, mint a pasztőrözött tejből. Sértetlenül vannak benne az enzimek, tejsavbaktériumok, vitaminok, míg ezek jórésze a pasztőrözéssel megsemmisül.
Mi az a pasztőrözés? A tejet magas hőmérsékletre felhevítik annak érdekében, hogy a benne lévő baktériumok elpusztuljanak.

4. Terhesek fogyaszthatják a kecske-termékeket?
Már miért ne fogyaszthatnák?! A mai kismamák annyi mindentől rémüldöznek! Eleve terhesnek nevezik magukat, míg 50 -100 éve anyáink még áldott állapotban voltak, vagy viselősek, állapotosak, gyermekáldás elé néztek...  A kecske-termékek könnyen emészthetőek, táplálóak.

5. Kisbabának adható?
Több olyan vevőnk van, aki, mivel kevés volt az anyatej, nyers kecsketejjel nevelte gyermekét újszülött kora óta. Szépen felnövekedtek!
A fogyasztható állati tejek közül a kecsketej összetétele áll legközelebb az anyatejhez. A humán tej "albumin alapú" (ez az egyik fajta fehérje) míg a kérődzők teje "kazein alapú". A kecsketej több albumint tartalmaz, mint a tehéntej, és a fehérjék, a zsír is kisebb golyócskákban található benne, ezért könnyebben emészthető.
Az, hogy ki mikor kezd más táplálékot adni a babájának az anyatej után, ez nagyon változó, ezért mi azt sem megmondani, mikor kezdjen kecske-termékeket kapni. Amikor áttérnek a vegyes táplálkozásra, nyugodtan lehet kecsketejet, túrót, sajtot, joghurtot is adni neki.
Igaz, hogy a kecsketej vérszegénységet okoz?
Ez egy baromság, ami időnként még mindig felröppen. Nem hogy nem okoz vérszegénységet, de magasabb a D vitamin tartalma, mint a tehéntejnek.

6.Nem büdös a kecsketej?
A kecsketejnek, sajtnak könnyebben lehet kellemetlen szaga, mint a tehéntejnek. Ennek az az oka, hogy a kisebb zsír és fehérje-golyócskáknak jóval nagyobb a felületük, így a szagok is nagyobb felülethez képesek kötődni. Büdös lehet a tej, ha istállóban fejik, ha büdös bak van a közelben, ha szagos gazokat legelt a kecske. Ha megfelelőek a körülmények, maga a kecsketej kimondottan kellemes illatú és ízű, tejszínesebb, enyhén édesebb a tehéntejnél.

7.Mitől bio a kecske?
Legfontosabb, hogy bio legyen a tápláléka. A legelőn, kaszálón műtrágyázás, vegyszeres gyomirtás nem engedélyezett. Másrészt biztosítani kell az adott állat élettani szükségleteit: legyen legelőterület és kényelmes helye az istállóban. állatgyógyászati kezelések is szigorúbbak: hormonkezelés tilos és a megelőző vakcinázás is. Ha az állatok gyógyszerezése elkerülhetetlen, a várakozási idő hosszabb. A termékek készítése során adalékanyagokat nem használunk és semmiféle genetikailag módosított anyag nem kerülhet bele.

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz