Bútorfelújítás - Tündérmajor

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Bútorfelújítás

Bútorfelújításaim: színezd újra!

Ez az oldal nem kapcsolódik szorosan a gazdaságunkhoz, de ha már biogazdaság vagyunk, és egy ökofaluban élünk, életünkhöz igenis hozzátartozik a DIY. Azaz Do It Yourself csináld magad! Ahogy az idevágó weblapokat nézegettem, úgy találtam, ez a DIY kifejezés elsősorban a lakásunk sajátkezű csinosítására, és ezen belül a bútorfelújításra is vonatkozik.  Az öko életmód egyik alappillére, hogy ne fogyasszunk a szükségesnél többet, javítsunk, újítsunk ahelyett, hogy könnyedén eldobnánk a régi cuccainkat.

Történt, hogy örököltem egy lakást, és a lakásban régi bútorokat.  Olyanokat, hogy első látásra felmerült a kérdés: kidobjuk? Második látásra eldöntöttük, hogy a garázsba még jó lehet. Jó kis bútorok ezek. Csak egy kicsit kopottak, meg „retrók”. Harmadik látásra azonban megnéztem, hogy mennyibe kerülne ezek helyett újat, vagy elfogadható használtat venni. Úgy találtam, hogy a használt bútor vagy nagyon gáz, vagy elég drága. Az új bútorokat pedig kifejezetten drágának találtam, főleg, hogy ami nekem megfizethető még, az fűrészpor és műanyagfólia fantáziátlan keveréke.
Már nem is emlékszem, hogyan, de egyszer csak egy bútor felújítós oldalra jutottam, és eszméletlen lázba hozott a lehetőség. Egyre több ilyen oldalra látogattam el, és csak ámultam és bámultam, micsoda gyönyörűségeket alkotnak az amatőr bútorászok, a DIY lelkes hívei. A honlapok közül kiemelkedően sokat segített „a kicsi ház” http://akicsihaz.hu/kategoria/butorfelujitas .
Ezen az oldalon Szentgyörgyi Kata olyan kellemesen szájbarágósan leírja a bútorfelújítás minden lépését és eszközét, hogy nem győztem az alkotásom során örvendezni, hogy rátaláltam a blogjára.

Határtalan önbizalommal a fejszémet mindjárt egy nagy fába vágtam. Volt a szüleim hagyatékában egy hálószobabútor, két szekrény maradt rám ebből. Még az ötvenes évek végén vették, és anyukám ezerszer elmondta, hogy milyen drága volt akkor. Apukám munka után ment még vagont kirakni, hogy részletre meg tudják venni ezt a bútort. Kidobni már csak ezért sem lett volna szívem, és hiába telt el a fénykora óta ötvenegynéhány év, valahogy szentségtörésnek tűnt, hogy garázsba kerüljön. Ezért roppant felvillanyozott, amikor rájöttem: akár fel is újíthatom!


 

Alaposan megnézve a szekrényt, alapvetően szép darabnak találtam. A készítésekor faléceket ragasztottak össze, majd funér került rá. Az összeszerelése is gondos volt, bár mára a sok tologatástól a szétesés határán állt. Voltak rajta ívek, diszkrét bemarások.

Beszereztem hát mindent, amit a kicsi ház javasolt, és hajrá!

Csiszoltam, zsírtalanítottam, portalanítottam, alapoztam, majd zománcfestékkel lefetettem.


Ezután egymást követték a felújítandó bútorok, egyik a másik után a lakásban, majd itt az otthonunkban a Tündérmajorban.
Hobbim lett a bútorfelújítás :-) Bárhol látok egy kopott, vagy szép formájú bútort, azonnal elképzelem, mit kezdenék vele, hogyan feteném le, alakítanám át.
Ha kedvet kaptál a bútorfelújításhoz, ebben a Facebook csoportban bőséges inspirációt lehet meríteni: Hobbi bútorfestők
Most épp anyósom kredence foglalja el a garázst és várja újruháját.


Színezd újra,
színezd újra!
A bútorod, ha megfakulna,
Ne dobd ki, csak színezd újra!

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz